Deze website toont foto’s van vuurtorens en lichtopstanden in binnen- en buitenland. Ze zijn het resultaat van mijn vele reizen langs de kust en hebben me op indrukwekkende plekken gebracht. Deze lichten op de grens van land en water kennen vele gedaanten. Van industriële vakwerkmasten tot fraai gedetailleerde gietijzeren torens. Men treft ze aan temidden van zware industrie of op verlaten eilanden. Deze veelvoud aan verschijningsvormen en het bijbehorende wisselende, vaak schitterende landschap maakt deze objecten tot een gewillig onderwerp voor fotografen. Het is niet voor niets dat ik me na jaren fotograferen nog steeds met veel passie stort op het vastleggen van deze bijzondere bouwwerken.

Over mijzelf
Ik ben geboren in Arnhem in 1980 en groeide op in Geldrop. Na het Atheneum studeerde ik architectuur aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Mijn passie voor vuurtorens heeft zijn wortels in mijn jeugd. We gingen op vakantie naar de kust van Spanje en daar bezocht ik mijn eerste vuurtoren. Op mijn vijftiende begon ik te fotograferen en werkte hard om mijn fotografische vaardigheden te ontwikkelen. Ondertussen bouwde ik een netwerk op van mensen en organisaties die behulpzaam waren bij het verkrijgen van toegang tot vuurtorens. Als gevolg daarvan heb ik veel foto’s van zowel interieur als exterieur in mijn archief. Ik ben eenieder die hieraan heeft bijgedragen zeer dankbaar. Sommigen van hen hebben mijn foto’s gebruikt in hun brochures, websites of huisstijl.

Werkwijze
Aanvankelijk fotografeerde ik vuurtorens alleen overdag, maar tegenwoordig vooral in de vroege ochtendschemering of bij het vallen van de nacht. Zowel de vuurtoren als het landschap komen dan goed tot hun recht. Vooral het fotograferen van afgelegen torens vormen een uitdaging en een mooi resultaat zorgt dan voor voldoening. Een statief is onmisbaar tijdens het fotograferen. Bijna alle foto’s zijn genomen met een lange sluitertijd en klein diafragma. Ondanks de omstandigheden veroorzaakt door het beperkte licht zullen zij hun scherpte en kleur niet verliezen. Het fotograferen van het optiek (stelsel van lenzen en lampen) van een vuurtoren, het hart van de toren, vergt oefening en een goede voorbereiding. Het roteren van de lenzen, het heldere licht van de lamp en het beperkte licht van buiten maakt het nemen van scherpe en goed belichte foto’s er niet gemakkelijker op. Een goede fotoreportage in een vuurtoren kan daardoor al gauw enkele uren duren.

Het fotograferen van de vuurtoren van Faraman, Frankrijk, in 2021.

Materiaal
Om te komen tot een mooi resultaat is goed materiaal erg belangrijk. Voorheen fotografeerde ik met diverse analoge Minolta spiegelreflexcamera’s met professionele Fujicolor kleurenfilms. In 2006 heb ik de overstap gemaakt van analoge naar digitale fotografie. Het fotograferen in moeilijke lichtomstandigheden wordt hierdoor makkelijker omdat direct ingespeeld kan worden op het resultaat dat zichtbaar is op het display van de camera. Hieronder een overzicht van mijn uitrusting waar ik tot op heden met veel plezier gebruik van maak.

Camera
Canon Spiegelreflexcamera EOS 7D
Canon Spiegelreflexcamera EOS 20D + BG-E2 Battery Grip

Objectieven
Canon objectief EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM
Canon objectief EF 70-200mm F/4.0 L USM + ET-74
Tamron objectief 28-75mm F/2.8 SP Di Canon

Filters
Marumi Circulair polarisatiefilter 77mm
B+W Circulair polarisatiefilter 67 E
B+W 77mm 3.0 ND 110 Grijsfilter (1000x)
B+W 77mm 0.6 ND 102 Grijsfilter (4x)

Aanvullende middelen
Manfrotto statief 055XB
Manfrotto statiefkop 808RC4
Canon RS-80N3 afstandsbediening